Telèfon

Memòria prevencionista

Darreres novetats en convenis

Ves enrere Comerç de paper i arts gràfiques

Comerç de paper i arts gràfiques

Resolució de 30 de juny de 2022, de la Direcció General de Treball, per la qual es registra i publiquen els Acords de pròrroga i revisió salarial per a l'any 2022 del Conveni col·lectiu del cicle de comerç de paper i arts gràfiques. Boletín Oficial del Estado núm. 168, 14.06.2022, pàg. 100381-100385.

Resolució de 3 d'agost de 2020, de la Direcció General de Treball, per la qual es registra i publica el Conveni col·lectiu nacional del cicle de comerç del paper i arts gràfiques 2019-2021Boletín Oficial del Estado núm. 219, 14.08.2020, pp 69675-69724. Vigència: 01.01.2019-31.12.2021

ARTICLES RELACIONATS AMB PRL

CAPÍTOL XI

Seguretat i Salut

Article 46.

1. En matèria de Seguretat i Salut per a les persones treballadores afectades per aquest Conveni Col·lectiu, s'estarà al que es disposa en el Capítol V de l'Acord marc de Comerç (BOE de 20 de febrer de 2012) sobre Prevenció de Riscos Laborals i Seguretat i Salut en el Treball o al qual el substituïsca en un futur.

2. A fi de prestar la deguda atenció a les importants qüestions relacionades amb la seguretat i salut en el treball, s'establiran en les empreses els següents responsables en aquestes matèries:

a) Empreses d'1 a 30 persones treballadores, un delegat o delegada de prevenció amb els requisits i facultats establits en la legislació vigent.

b) Empreses de 31 a 50 persones treballadores, un Comité de Seguretat i Salut format per un o una representant de l'empresa, un tècnic o una tècnica pertanyent a la plantilla de la mateixa i dos delegats o delegades de prevenció, triats aquests últims entre els delegats o delegades del personal o Comité d'Empresa.

c) En les empreses amb un cens entre 51 i 100 persones treballadores, els delegats de prevenció seran tres.

d) Les empreses amb més de 100 persones treballadores es regiran en aquesta matèria per la legislació vigent.

3. Per a l'adequat desenvolupament de les seues funcions, els delegats i les delegades de prevenció disposaran a més del crèdit horari del qual gaudeixen en virtut de l'article 68 de l'Estatut dels Treballadors, d'un crèdit addicional de 5 hores mensuals per a l'acompliment de les seues funcions. No obstant això, serà considerat com a temps de treball efectiu el corresponent a les funcions recollides en els articles 36.2 i 37.1 de la Llei.

4. En tots els casos les funcions i competències dels Comités de Seguretat i Salut seran les especificades en la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals.

Article 47. Risc durant l'embaràs i risc durant la lactància natural.
1. En el supòsit de risc per a l'embaràs, podrà declarar-se el pas de la treballadora afectada a la situació de suspensió del contracte per risc durant l'embaràs, contemplada en l'article 45.1.e) de l'Estatut dels Treballadors, durant el període necessari per a la protecció de la seua seguretat o de la seua salut i mentre persistisca la impossibilitat de reincorporar-se al seu lloc anterior o a un altre lloc compatible amb el seu estat, en els termes previstos en l'article 26 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals. Podrà, així mateix, declarar-se la passada de la treballadora afectada a la situació de suspensió del contracte per risc durant la lactància natural de fills menors de nou mesos contemplada en l'article 45.1.e) de l'Estatut dels Treballadors, si es donen les circumstàncies previstes en el citat article 26 de la Llei 31/1995, de Prevenció de Riscos Laborals.

2. En el supòsit de risc durant l'embaràs o de risc durant la lactància natural, en els termes previstos en l'article 26 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, la suspensió del contracte finalitzarà el dia en què s'inicie la suspensió del contracte per maternitat biològica o el lactant complisca nou mesos, respectivament, o, en tots dos casos, quan desaparega la impossibilitat de la treballadora de reincorporar-se al seu lloc anterior o a un altre compatible amb el seu estat.

Article 48. Suspensió del contracte per naixement o adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment.
1. El naixement comprén el part i la cura del menor de dotze mesos, suspendrà el contracte de treball de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al Part, que hauran de gaudir-se a jornada completa per a assegurar la protecció de la salut de la mare.

El naixement suspendrà el contracte de treball del progenitor diferent de la mare biològica durant 16 setmanes, de les quals seran obligatòries les sis setmanes ininterrompudes immediatament posteriors al part, que hauran de gaudir-se a jornada completa, per al compliment dels deures de cura prevista en l'art. 68 del Codi Civil.

En cas de defunció de la mare, amb independència que aquesta realitzara o no algun treball, l'altre progenitor o progenitora podrà fer ús de la totalitat o, en el seu cas, de la part que reste del període de suspensió, computat des de la data del part, i sense que es descompte del mateix la part que la mare haguera pogut gaudir amb anterioritat al part.

En el supòsit de defunció del fill o filla, el període de suspensió no es veurà reduït, llevat que, una vegada finalitzades les sis setmanes de descans obligatori, la mare sol·licitara reincorporar-se al seu lloc de treball.

La suspensió del contracte de cadascun dels progenitors per la cura de menor, una vegada transcorregudes les primeres sis setmanes immediatament posteriors al part, podrà distribuir-se a voluntat d'aquells, en períodes setmanals a gaudir de forma acumulada o interrompuda i exercitar-se des de la finalització de la suspensió obligatòria posterior al part fins que el fill o la filla complisca dotze mesos. No obstant això, la mare biològica podrà anticipar el seu exercici fins a quatre setmanes abans de la data previsible del part. El gaudi de cada període setmanal o, en el seu cas, de l'acumulació d'aquests períodes, haurà de comunicar-se a l'empresa amb una antelació mínima de quinze dies.

Aquest dret és individual de la persona treballadora sense que puga transferir-se al seu exercici a l'altre progenitor.

En el cas que la mare no tinguera dret a suspendre la seua activitat professional amb dret a prestacions d'acord amb les normes que regulen aquesta activitat, l'altre progenitor o progenitora tindrà dret a suspendre el seu contracte de treball pel període que haguera correspost a la mare, la qual cosa serà compatible amb l'exercici del dret reconegut en l'article 50 del present Conveni.

En els casos de part prematur i en aquells en què, per qualsevol altra causa, el nounat haja de romandre hospitalitzat a continuació del part, el període de suspensió podrà computar-se, a instàncies de la mare biològica, o en defecte d'això, de l'altre progenitor o progenitora, a partir de la data de l'alta hospitalària. S'exclouen d'aquest còmput les sis setmanes posteriors al part, de suspensió obligatòria del contracte de la mare biològica.

En els casos de parts prematurs amb falta de pes i aquells altres en què el nounat precise, per alguna condició clínica, hospitalització a continuació del part, per un període superior a set dies, el període de suspensió s'ampliarà en tants dies com el nascut es trobe hospitalitzat, amb un màxim de tretze setmanes addicionals, i en els termes en què reglamentàriament es desenvolupe.

La suspensió del contracte de treball, transcorregudes les primeres sis setmanes immediatament posteriors al part, podrà gaudir-se en règim de jornada completa o de jornada parcial, previ acord entre empresa i la persona treballadora, i conforme es determine reglamentàriament.

2. En els supòsits d'adopció, de guarda amb finalitats d'adopció i d'acolliment, d'acord amb l'article 45.1.d) de l'E.T., la suspensió tindrà una duració de setze setmanes ininterrompudes per a cada adoptant, guardador o acollidor. Sis setmanes hauran de gaudir-se a jornada completa de manera obligatòria i ininterrompuda immediatament després de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció o bé de la decisió administrativa de guarda amb finalitats d'adopció o d'acolliment

En els supòsits d'adopció internacional, quan siga necessari el desplaçament previ dels progenitors o les progenitores al país d'origen de l'adoptat, el període de suspensió, previst per a cada cas en aquest apartat, podrà iniciar-se fins a quatre setmanes abans de la resolució per la qual es constitueix l'adopció.

Aquest dret és individual de la persona treballadora sense que es puga transferir-se el seu exercici a l'altre adoptant, guardador amb finalitats d'adopció o acollidor

3. En el supòsit de discapacitat del fill o filla o en el naixement, adopció, en situació de guarda amb finalitats d'adopció o d'acolliment, la suspensió del contracte a què es refereixen els apartats 1 i 2 d'aquest article tindrà una duració addicional de dues setmanes per a cadascun dels progenitors. Igual ampliació procedirà en el supòsit de naixement, adopció, guarda confins d'adopció o acolliment múltiple per cada fill o filla diferent del primer.

En cas que tots dos progenitors o progenitores treballen, aquest període addicional es distribuirà a opció dels interessats o les interessades, que podran gaudir-lo de manera simultània o successiva i sempre de manera ininterrompuda.

El personal es beneficiarà de qualsevol millora en les condicions de treball a la qual hagueren pogut tindre dret durant la suspensió del contracte en els supòsits a què es refereix els apartats 1 i 2 d'aquest article, així com en el que es preveu en el següent apartat sobre suspensió del contracte de treball per paternitat.

Article 49. Suspensió del contracte per tindre la condició de víctima de violència de gènere.
En el supòsit de suspensió del contracte per decisió de la treballadora que es veja obligada a abandonar el seu lloc de treball a conseqüència de ser víctima de violència de gènere, prevista en la lletra n) de l'apartat 1 de l'article 45 de l'E.T., el període de suspensió tindrà una duració inicial que no podrà excedir de sis mesos, llevat que de les actuacions de tutela judicial resultara que l'efectivitat del dret de protecció de la víctima requerira la continuïtat de la suspensió, En aquest cas, el jutge podrà prorrogar la suspensió per períodes de tres mesos, amb un màxim de díhuit mesos.

Article 50. Suspensió del contracte de treball de l'altre progenitor diferent de la mare en el cas de naixement.
1. De conformitat amb la disposició transitòria tretzena de l'E.T. En aplicació gradual de l'article 48 de l'E.T. els períodes de suspensió seran de la següent manera:

a) A partir d'1 de gener de 2020, en el cas de naixement, l'altre progenitor comptarà amb un període de suspensió total de dotze setmanes, de les quals les quatre primeres haurà de gaudir-les de manera ininterrompuda immediatament després del part. La mare biològica podrà cedir a l'altre progenitor un període de fins a dues setmanes del seu període de suspensió de gaudi no obligatori El gaudi d'aquest període per l'altre progenitor, així com el de les restants huit setmanes, s'adequarà al que es disposa en l'article 48.4.

b) A partir d'1 de gener de 2020, en el cas d'adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment, cada progenitor disposarà d'un període de suspensió de sis setmanes a gaudir a temps complet de manera obligatòria i ininterrompuda immediatament després de la resolució judicial per la qual es constitueix l'adopció o bé de la decisió administrativa de guarda amb finalitats d'adopció o d'acolliment. Al costat de les sis setmanes de gaudi obligatori, els progenitors/as podran disposar d'un total de setze setmanes de gaudi voluntari que hauran de gaudir de manera ininterrompuda dins dels dotze mesos següents a la resolució judicial per la qual es constituïsca l'adopció o bé a la decisió administrativa de guarda amb finalitats d'adopció o d'acolliment, de conformitat amb el que es preveu en l'article 48.5. de l'E.T. Cada progenitor podrà gaudir individualment d'un màxim de deu setmanes sobre les setze setmanes totals de gaudi voluntari, quedant les restants sobre el total de les setze setmanes a la disposició de l'altre progenitor. Quan els dos progenitors que exercisquen aquest dret treballen per a la mateixa empresa, aquesta podrà limitar el gaudi simultani de les setze setmanes voluntàries per raons fundades i objectives, degudament motivades per escrit.

c) A partir d'1 de gener de 2021, cada progenitor gaudirà d'igual període de suspensió del contracte de treball, incloent sis setmanes de permís obligatori per a cadascun d'ells, sent d'aplicació íntegra la nova regulació disposada en el Reial decret llei 6/2019, d'1 de març.

2. En tant no es produïsca la total equiparació en els períodes de suspensió de tots dos progenitors, i en el període d'aplicació gradual, el nou sistema s'aplicarà amb les següents particularitats:

a) En cas de defunció de la mare biològica, amb independència que aquesta realitzara o no algun treball, l'altre progenitor tindrà dret a la totalitat de 16 setmanes de suspensió previstes per a la mare biològica de conformitat amb l'article 48.4.

b) En el cas de naixement, l'altre progenitor podrà continuar fent ús del període de suspensió inicialment cedit per la mare biològica encara que, en el moment previst per a la reincorporació de la mare al treball, aquesta es trobe en situació d'incapacitat temporal.

c) En el cas que un progenitor no tinguera dret a suspendre la seua activitat professional amb dret a prestacions d'acord amb les normes que regulen aquesta activitat, l'altre progenitor tindrà dret a suspendre el seu contracte de treball per la totalitat de 16 setmanes, sense que li siga aplicable cap limitació del règim transitori.

d) En els supòsits d'adopció, de guarda amb finalitats d'adopció i d'acolliment, d'acord amb l'article 45.1.d) de l'E.T., en cas que tots dos progenitors treballen, el període de suspensió es distribuirà a opció dels interessats, que podran gaudir-lo de manera simultània o successiva, dins dels límits de gaudi compartit establits per a cada any del període transitori. Els períodes als quals es refereixen aquests apartats podran gaudir-se en règim de jornada completa o a temps parcial, previ acord entre els empresaris i les persones treballadores afectades, en els termes que reglamentàriament es determinen.

Article 51. Lactància.
En els supòsits de naixement, adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment, d'acord amb l'article 45.1.d), les persones treballadores tindran dret a una hora d'absència del treball, que podran dividir en dues fraccions, per a la cura del lactant fins que aquest complisca nou mesos. La duració del permís s'incrementarà proporcionalment en els casos de part, adopció, guarda amb finalitats d'adopció o acolliment múltiples.

Qui exercisca aquest dret, per la seua voluntat, podrà substituir-lo per una reducció de la seua jornada en mitja hora amb la mateixa finalitat o acumular-lo en jornades completes en els termes previstos en el següent paràgraf.

L'acumulació del permís de lactància en jornades completes es gaudirà per un període de quinze (15) dies laborables, de forma continuada, i després de la finalització de la suspensió del contracte per maternitat o paternitat. En cas de part múltiple aquest permís s'ampliarà en quatre (4) dies més per cada fill a partir del segon.

En els casos de naixements de fills o filles prematurs o que, per qualsevol causa, hagen de romandre hospitalitzats a continuació del part, les persones treballadores tindran dret a absentar-se del treball durant una hora. Així mateix, tindran dret a reduir la seua jornada de treball fins a un màxim de dues hores, amb la disminució proporcional del salari.

Per al gaudi d'aquests permisos s'estarà al que es preveu en l'apartat 7 de l'article 37é del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors.

Article 52. Assegurança Col·lectiva de Vida.
1. Les empreses, sempre que no disposen d'altres assegurances més beneficioses, vindran obligades en el curs de tres mesos, a comptar des de la data de publicació d'aquest Conveni, a concertar una Assegurança Col·lectiva de Vida pels següents conceptes:

a) Per defunció independentment de la causa: 20.000 euros.

b) Per Incapacitat Permanent absoluta i Gran Invalidesa per qualsevol causa: 20.000 euros.

2. A instàncies de la representació legal de les persones treballadores, les empreses facilitaran còpia de la pertinent pòlissa.

Article 53. Complement de malaltia o accident.
1. En cas d'incapacitat laboral per malaltia o accident, degudament acreditat per la Seguretat Social, del personal comprés en el règim d'assistència a aquesta, l'empresa completarà les prestacions obligatòries, fins a l'import íntegre de les seues retribucions, fins al límit de dotze mesos en el cas de malaltia comuna, i díhuit mesos per al d'accident de treball, encara que les persones treballadores hagen sigut substituïts.

2. Si, transcorreguts els 18 mesos en situació d'incapacitat laboral transitòria per malaltia, es declarara a la persona treballadora afecta d'una invalidesa permanent, en grau total o absoluta, l'empresa vindrà obligada a satisfer la diferència resultant de les prestacions obligatòries fins a un 25% de l'import de les seues retribucions, dels últims sis mesos.